Podcast με τον Editor-in-Chief του περιοδικού “Physiological Reviews”, σχετικά με άρθρο επισκόπησης των Χ. Ζερεφού, Η. Φουντουλάκη, Κ. Ελευθεράτου και Α. Καζαντζίδη, το οποίο αναφέρεται στην σημερινή κατάσταση και την εξέλιξη του στρώματος του όζοντος και κυρίως της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, με προβλέψεις μέχρι το τέλος του αιώνα και εκτιμήσεις για τις παρεμβολές που αναγκαστικά περιμένουμε από την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης.


Συνάντηση με τον Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών

Η Άντζελα Τσιφτσή συνομιλεί με τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή, Επίτιμο Καθηγητή της Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

Α’ Μέρος


Β’ Μέρος


Όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνουν συνήθη, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Συνέντευξη στη Brand Manager του Fortune Αναστασία Παρετζόγλου για τον κύριο φόβο που αντιμετωπίζει σήμερα η Γη, για την περιορισμένη παιδεία γύρω από τη φύση και για την ανάγκη να θωρακιστούμε απέναντι σε πανδημίες, που μπορεί να εμφανίζονται ακόμα συχνότερα στο μέλλον. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο.


Η Επιστήμη συναντά την Τέχνη: Το επιστημονικό ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική απεικόνιση ηφαιστειακών εκρήξεων.

Δραματικά ηλιοβασιλέματα ύστερα από ηφαιστειακές εκρήξεις ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως οι William Turner, Caspar David Friedrich και Edvard Munch. Οι πίνακές τους βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις ατμοσφαιρικές μεταβολές που προκάλεσαν οι εκρήξεις αυτές. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "How Mount Tambora and Other Volcanic Eruptions Inspired Artistic Masterpieces" του περιοδικού Discover.


Οι παρούσες περιβαλλοντικές κρίσεις (2020)

Διάλεξη με θέμα «Οι παρούσες περιβαλλοντικές κρίσεις» στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures του Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα 30 Ιουνίου 2020


Κλιματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο (2019)

Κυριακή 14 Απριλίου 2019 ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής παρουσίασαν το θέμα: «Κλιματικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο» με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό.


Rafina Pikermi News (2014)




Η ρεματιά του νου και της καρδιάς μας (2014)

Ο Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλάει για την αρχαία σχέση της ρεματιάς με τους περιοίκους της, τους θαυμαστές του ανάγλυφου και του κλίματος της Αττικής, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της αλλαγής του κλίματος, για την υποχρέωση όλων να γνωρίσουν και να διαφυλάξουν την ομορφιά της φύσης που τόσο απλόχερα επιστρέφει σε όλους. Απο την εκδήλωση "Η Ρεματιά του Νου και της Καρδιάς μας" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου". Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου - 23 Σεπτεμβρίου 2013, Μαγνητοσκόπηση Ελλη Λεβέντη, Μοντάζ Ματρώνη Δικαιάκου


Το χρώμα του κλίματος (2013)

Διάλεξη των Ακαδημαϊκών Παναγιώτη Τέτση και του Χρήστου Ζερεφού που περιγράφει ένα κοινό πείραμα μεταξύ επιστήμης και τέχνης. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 14 Νοεμβρίου του 2013.


Navarino Environmental Observatory (2013)

The research station NEO -- Navarino Environmental Observatory is a dream come true. Stockholm University is known for having a strong tradition of both research and education within environmental disciplines and the NEO partnership will now bolster this even further. A great many prominent persons from both public and private sector commended the research partnership, among them Greece's Minister of Tourism, Olga Kefalogianni: - NEO's contribution to global efforts, its actions and results, can certainly become a link in the large chain of cooperations that enhance our country.


Η απάντησή μας στις πυρκαγιές. Δήμος Χίου (2012)




Navarino Environmental Observatory (2011)




Ομιλία Χρ. Ζερεφού στο Μεσολόγγι (2011)